Spring naar inhoud

genieten van T

  • Geschiedenis
    • Yan Emperor Shennong
    • De Zijderoute
    • De periode van de Tang-dynastie
    • De Thee-paarden-route
    • De periode van de Sung-dynastie
    • Thee in blokken
    • Zen: de weg van de thee
    • Russische karavaan
    • Naar Europa
    • Ming-dynastie: Kung Fu Cha of Gong Fu Cha
  • Het productieproces
    • De theeplant
    • Het kweken en plukken
    • De productie van zwarte thee en Oolong
    • Het sorteren van het gedroogde blad
    • aromatiseren – jasmijn
  • Soorten thee
    • Witte thee
    • Gele thee
    • Groene thee
      • Groene thee – algemeen
      • Sencha
    • Oolong
    • Zwarte thee
      • Zwarte thee – algemeen
      • Assam
      • Darjeeling
      • Ceylon
    • Pu Ehr
  • Bereiding en ceremonie
    • Matcha
    • de Chinese theeceremonie
    • Tibetaanse yakboterthee
    • Indische Masala Chai
    • De samovar
    • Yixing
  • Accessoires
    • Theebeker voor onderweg
  • Contact

Deel deze pagina:

FacebookTwitterWhatsAppEmailShare

Recente reacties

  • Henriette Santing op Tibetaanse yakboterthee
  • Jeroen van Zaanen op Tibetaanse yakboterthee
  • Henriëtte Santing op Tibetaanse yakboterthee
  • apfelstrudels.nl op Tibetaanse yakboterthee
  • het T-team op Een ontdekkingstocht rondom thee
  • het T-team op Tibetaanse yakboterthee

colofon

Webdesign: Henriëtte Santing
Powered by Wordpress.

Afbeeldingen

Yixing

Een purple sand theepot is gemaakt van klei met een unieke minerale samenstelling en poreusheid en haalt zo het beste uit het theeblad qua aroma, kleur en smaak.

Format AfbeeldingGeplaatst op 8 november 201613 november 2016Categorieën Bereiding en ceremonieTags YixingLaat een reactie achter op Yixing

Kungfu Tea of Gongfu Tea

Deze theeceremonie uit de Ming-dynastie noemde men ook wel ‘de school van de geurende bladeren’ en wordt uitsluitend met losse oolong bladeren gezet …

Format AfbeeldingGeplaatst op 6 november 20169 november 2016Categorieën Bereiding en ceremonie, GeschiedenisTags oolong, YixingLaat een reactie achter op Kungfu Tea of Gongfu Tea

Indische Masala Chai

Een heerlijke drank, de Masala Chai, nationale drank in India. Men neme een krachtige Assam uit de zomerpluk, kardemom, kaneel, laurier, kruidnagel …

Format AfbeeldingGeplaatst op 28 december 20154 september 2018Categorieën Bereiding en ceremonieTags cafeïne, ChaiLaat een reactie achter op Indische Masala Chai

Darjeeling

… de jonge bladen zijn groener dan bij latere oogsten en produceren een lichte, frisse, milde muskaatsmaak en een grote geurontwikkeling. Dit is echt de thee voor de fijnproevers onder ons.

Format AfbeeldingGeplaatst op 8 december 201513 november 2016Categorieën soorten thee, Zwarte theeTags First flush, handgeroldLaat een reactie achter op Darjeeling

Assam

De smaak is robuust en helder, krachtig en pittig, opwekkend en prikkelend. Aromatisch. Met thee uit Assam is het lekker wakker worden. Het klimaat en de bodemgesteldheid zorgen voor de volle, moutige smaak, die per seizoen weer anders is …

Format AfbeeldingGeplaatst op 7 december 201530 oktober 2016Categorieën soorten thee, Zwarte theeTags Chai, Earl grey, First flushLaat een reactie achter op Assam

Zwarte thee – algemeen

Zwarte thee werd een succes omdat het lang houdbaar is. Zo bleef het goed tijdens de lange boottocht naar onder andere noordwest-Europa. Het heeft een enorme impact gehad op de noordwest-Europese en met name de Engelse cultuur.

Format AfbeeldingGeplaatst op 7 december 201511 november 2016Categorieën soorten thee, Zwarte theeTags cafeïne, fermentatie en oxidatieLaat een reactie achter op Zwarte thee – algemeen

Tibetaanse yakboterthee

Het belangrijkste drankje van Tibet is de boterthee die veel malen per dag wordt gedronken. Deze thee wordt met zout en boter bereid. De boterthee speelt voor de voeding in dit extreme klimaat een belangrijke rol gezien het voedend en verwarmend is …

Format AfbeeldingGeplaatst op 7 december 20157 november 2016Categorieën Bereiding en ceremonieTags boeddhisme, poederthee, Thee-paarden-route, theeblokken8 Reacties op Tibetaanse yakboterthee

Groene thee – algemeen

In Japan worden de theestruiken een paar weken voor de pluk overspannen met  zonneschermen. De plant reageert hierop door extra bladgroen ofwel chlorofyl aan te maken …

Format AfbeeldingGeplaatst op 6 december 20157 november 2016Categorieën groene thee, soorten theeTags antioxidant, cafeïne, chlorofyl, roerbakken of stomenLaat een reactie achter op Groene thee – algemeen

Gele thee

Gele thee is zeer zeldzaam. Het wordt slechts in zeer kleine hoeveelheden geproduceerd. Het productieproces is vrijwel gelijk aan dat van groene thee, met 1 extra stap, de moist-heating …

Format AfbeeldingGeplaatst op 5 december 20154 september 2018Categorieën soorten theeTags antioxidant, roerbakken of stomenLaat een reactie achter op Gele thee

Witte thee

De subtiele witte thee is thee is zijn meest pure vorm: met de hand geplukte jonge bladknoppen, minimaal bewerkt …

Format AfbeeldingGeplaatst op 4 december 201513 februari 2017Categorieën soorten theeTags antioxidant, handgerold, roerbakken of stomenLaat een reactie achter op Witte thee

De productie van zwarte thee en Oolong

Hoe wordt zwarte thee en Oolong gemaakt? Het verflenzen, het rollen, de oxidatie …

Format AfbeeldingGeplaatst op 4 december 20158 november 2016Categorieën ProductieprocesTags fermentatie en oxidatie, oolongLaat een reactie achter op De productie van zwarte thee en Oolong

Het sorteren van het gedroogde blad

De bladeren worden na het drogen gesorteerd, van hele bladeren tot gruis. Dit verloop, een indicatie van kwaliteit kun je in de vorm van begrippen op de verpakking vinden. Bijzondere thee kent zo haar eigen codes, aan de namen van die theesoorten is een serie letters toegevoegd …

Format AfbeeldingGeplaatst op 4 december 201531 januari 2019Categorieën ProductieprocesTags handgerold, Orange PekoeLaat een reactie achter op Het sorteren van het gedroogde blad

Berichtnavigatie

Pagina 1 Pagina 2 Pagina 3 Volgende pagina