Overslaan en naar de inhoud

genieten van t

  • Geschiedenis
    • Yan Emperor Shennong
    • De Zijderoute
    • De periode van de Tang-dynastie
    • De Thee-paarden-route
    • De periode van de Sung-dynastie
    • Thee in blokken
    • Zen: de weg van de thee
    • Russische karavaan
    • Naar Europa
    • Ming-dynastie: Kung Fu Cha of Gong Fu Cha
  • Het productieproces
    • De theeplant
    • Het kweken en plukken
    • De productie van zwarte thee en Oolong
    • Het sorteren van het gedroogde blad
    • aromatiseren – jasmijn
  • Soorten thee
    • Witte thee
    • Gele thee
    • Groene thee
      • Groene thee – algemeen
      • Sencha
      • Gunpowder green en Marokkaanse muntthee
    • Oolong
    • Zwarte thee
      • Zwarte thee – algemeen
      • Assam
      • Darjeeling
      • Ceylon
    • Pu Ehr
  • Bereiding en ceremonie
    • Matcha
    • de Chinese theeceremonie
    • Tibetaanse yakboterthee
    • Indische Masala Chai
    • De samovar
    • Yixing
  • Accessoires
    • Theebeker voor onderweg
  • Contact

browse by tags:

  • antioxidant
  • boeddhisme
  • cafeïne
  • Camellia Assamica
  • Chai
  • chasen
  • chlorofyl
  • clipper
  • Earl grey
  • fermentatie en oxidatie
  • First flush
  • handgerold
  • jasmijn
  • kyusu
  • lapsang
  • matcha
  • oolong
  • Orange Pekoe
  • parels
  • poederthee
  • Pu ehr
  • roerbakken of stomen
  • Thee-paarden-route
  • theeblokken
  • Yixing
  • Zijderoute

share this page:

FacebookTwitterWhatsAppEmailShare

reacties:

  • Hank van der Eerden op Tibetaanse yakboterthee
  • Henriette Santing op De theeplant
  • Koper op De theeplant
  • het T-team op Yixing
  • Gilbert Verhoeven op Yixing
  • Henriette Santing op Tibetaanse yakboterthee

colofon

Webdesign: Henriëtte Santing
Powered by Wordpress.

Afbeeldingen

Gunpowder green en Marokkaanse muntthee

De traditionele Gunpowder green is gemaakt van groene thee. Het zijn hele bladeren die verflenst, gestoomd en gerold zijn, handmatig of machinaal, waardoor de (parel)vorm onstaat.

Weergave AfbeeldingGeplaatst op 16 februari 20201 november 2020Categorieën groene theeTags parelsGeeft een reactie op Gunpowder green en Marokkaanse muntthee

Yixing

Een purple sand theepot is gemaakt van klei met een unieke minerale samenstelling en poreusheid en haalt zo het beste uit het theeblad qua aroma, kleur en smaak.

Weergave AfbeeldingGeplaatst op 8 november 201615 februari 2020Categorieën Bereiding en ceremonieTags Yixing2 Reacties op Yixing

Kungfu Tea of Gongfu Tea

Deze theeceremonie uit de Ming-dynastie noemde men ook wel ‘de school van de geurende bladeren’ en wordt uitsluitend met losse oolong bladeren gezet …

Weergave AfbeeldingGeplaatst op 6 november 201617 februari 2020Categorieën Bereiding en ceremonie, GeschiedenisTags oolong, YixingGeeft een reactie op Kungfu Tea of Gongfu Tea

Indische Masala Chai

Een heerlijke drank, de Masala Chai, nationale drank in India. Men neme een krachtige Assam uit de zomerpluk, kardemom, kaneel, laurier, kruidnagel …

Weergave AfbeeldingGeplaatst op 28 december 201517 februari 2020Categorieën Bereiding en ceremonieTags cafeïne, ChaiGeeft een reactie op Indische Masala Chai

Darjeeling

… de jonge bladen zijn groener dan bij latere oogsten en produceren een lichte, frisse, milde muskaatsmaak en een grote geurontwikkeling. Dit is echt de thee voor de fijnproevers onder ons.

Weergave AfbeeldingGeplaatst op 8 december 201518 februari 2020Categorieën soorten thee, Zwarte theeTags First flush, handgeroldGeeft een reactie op Darjeeling

Assam

De smaak is robuust en helder, krachtig en pittig, opwekkend en prikkelend. Aromatisch. Met thee uit Assam is het lekker wakker worden. Het klimaat en de bodemgesteldheid zorgen voor de volle, moutige smaak, die per seizoen weer anders is …

Weergave AfbeeldingGeplaatst op 7 december 201518 februari 2020Categorieën soorten thee, Zwarte theeTags Chai, Earl grey, First flushGeeft een reactie op Assam

Zwarte thee – algemeen

Zwarte thee werd een succes omdat het lang houdbaar is. Zo bleef het goed tijdens de lange boottocht naar onder andere noordwest-Europa. Het heeft een enorme impact gehad op de noordwest-Europese en met name de Engelse cultuur.

Weergave AfbeeldingGeplaatst op 7 december 201515 februari 2020Categorieën soorten thee, Zwarte theeTags cafeïne, fermentatie en oxidatieGeeft een reactie op Zwarte thee – algemeen

Tibetaanse yakboterthee

Het belangrijkste drankje van Tibet is de boterthee die veel malen per dag wordt gedronken. Deze thee wordt met zout en boter bereid. De boterthee speelt voor de voeding in dit extreme klimaat een belangrijke rol gezien het voedend en verwarmend is …

Weergave AfbeeldingGeplaatst op 7 december 201518 februari 2020Categorieën Bereiding en ceremonieTags boeddhisme, poederthee, Thee-paarden-route, theeblokken9 Reacties op Tibetaanse yakboterthee

Groene thee – algemeen

In Japan worden de theestruiken een paar weken voor de pluk overspannen met  zonneschermen. De plant reageert hierop door extra bladgroen ofwel chlorofyl aan te maken …

Weergave AfbeeldingGeplaatst op 6 december 201516 februari 2020Categorieën groene thee, soorten theeTags antioxidant, cafeïne, chlorofyl, roerbakken of stomenGeeft een reactie op Groene thee – algemeen

Gele thee

Gele thee is zeer zeldzaam. Het wordt slechts in zeer kleine hoeveelheden geproduceerd. Het productieproces is vrijwel gelijk aan dat van groene thee, met 1 extra stap, de moist-heating …

Weergave AfbeeldingGeplaatst op 5 december 201516 februari 2020Categorieën soorten theeTags antioxidant, roerbakken of stomenGeeft een reactie op Gele thee

Witte thee

De subtiele witte thee is thee is zijn meest pure vorm: met de hand geplukte jonge bladknoppen, minimaal bewerkt …

Weergave AfbeeldingGeplaatst op 4 december 201517 februari 2020Categorieën soorten theeTags antioxidant, handgerold, roerbakken of stomenGeeft een reactie op Witte thee

De productie van zwarte thee en Oolong

Hoe wordt zwarte thee en Oolong gemaakt? Het verflenzen, het rollen, de oxidatie …

Weergave AfbeeldingGeplaatst op 4 december 201517 februari 2020Categorieën ProductieprocesTags fermentatie en oxidatie, oolongGeeft een reactie op De productie van zwarte thee en Oolong

Berichtnavigatie

Pagina 1 Pagina 2 Pagina 3 Volgende pagina