Darjeeling

darjeeling himalaya india

Darjeeling is een streek in de Indiase staat West-Bengalen (vroeger het koninkrijk Sikkim), het zijn de bergen en valleien rond het plaatje Darjeeling. Het bevindt zich in de lagere Himalaya’s, ongeveer op 2100 m hoogte. Klik hier voor een kaart van het gebied.

Darjeeling thee wordt verbouwd op slechts een kleine 90 landgoederen, gezamelijke oppervlakte tussen de 17.500 en 18.000 hectare. Het ontstaan is rond 1840, de eerste plantages zijn aangelegd door de Britten.

Het eerste begin

Het allereerste begin is de ‘Deed of Grant‘ uit 1835: De Gouverneur Generaal van de East India Company had aan de Koning van Sikkim gevraagd om beschikking te mogen hebben over een stuk land. Dit land was de berg, de helling waarop Darjeeling ligt. Om zijn zieke Europese personeel wat verlichting te kunnen geven door het koelere klimaat in Darjeeling ten opzichte van centraal India. Het is dus eigenlijk als een kuuroord begonnen, maar tien jaar later zijn de Engelsen al volop bezig thee te verbouwen. Men ondekte dat juist de koele omstandigheden, veel neerslag en mist goede thee opleverden.

Darjeeling ‘estates‘ of ‘tea gardens‘ kunnen worden vergeleken met Franse wijngaarden. Zoals de betere wijngaarden produceren de theetuinen van Darjeeling exclusieve theëen die wereldwijd bekend zijn en genoemd worden bij de naam van de tuin van afkomst. Erbij vermeld wordt: “Single estate”, waardoor je weet dat het geen blend is. Vanwege de temperatuur kan het blad niet snel groeien en dat geeft juist een goede, aromatische kwaliteit van het blad. Zie ook: ‘De theeplant‘. De theëen zijn licht en mild in smaak en aroma, met ondertonen van muskaat. Fruitig, kruidig, en een klein beetje zurig wrang (door de natuurlijke aanwezigheid van tannine). Licht van kleur. Beroemde en populaire estates zijn: Arya, Chamong, Lingia, Castleton, Jungpana, Makaibari, Margaret’s Hope en Risheehat.

plantation-darjeeling-india

verschillende kwaliteiten

1st Flush: De exclusieve First flush Darjeelings worden vaak gezien als de champagnes onder de thee. Hierbij wordt zelfs de dag van de pluk vermeldt. Bijzonder kostbaar, wordt elk jaar ingevlogen. Alleen de topbladen en de knop wordt eenmaal per jaar met de hand geplukt. De jonge bladeren zijn groener dan bij latere oogsten en produceren een lichte, frisse, milde muskaatsmaak en een grote geurontwikkeling. Dit is echt de thee voor de fijnproevers onder ons.
2nd Flush: is afkomstig van de tweede pluk in juni en heeft een goede zachte smaak.
autumnal Flush: wordt geplukt in de herft na het regenseizoen, en heeft een minder delicate smaak.
Darjeeling thee geplukt tijdens de moesson wordt vaak verkocht voor lagere prijzen.

 

T-team-tip: Samabeong special spring black, Single estate, 1st Flush. Aroma: strong intensity notes of raw mango and citrus fruits with hints of corriander and mint. Taste: Light and mellow with high intensity notes of citrus.

Bereiding: ( voor alle eerste pluk Darjeeling zwarte thee ): 85-90°C (bronwater), 5 min laten trekken, 3 theelepels of 2,5 gram thee voor 180 ml (een kop).

Kangchendzonga Himalaya India
Kangchendzonga Himalaya

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *