Zwarte thee – algemeen

Tijdens de Ming-dynastie werd thee flink verhandeld vanuit China naar Europa. In eerste instantie groene thee, alleen dit was niet lang houdbaar. Bij toeval ontdekten de Chinezen dat als men de thee een tijdje liet liggen, het langer houdbaar werd. De thee is krachtiger en ook de smaak veranderde, is voller en ronder dan groene thee en hangt sterk af van het land van herkomst en de wijze van bereiden. Smaaktonen die je veel in zwarte thee proeft zijn: mout, cacao, tabak, citrus, kaneel en karamel.

cafeïne theïne oxidatie zwarte thee

Oxidatie

Zwarte thee is volledig geoxideerd. Door deze reactie met zuurstof kleurt het blad bruin en tevens zorgt de oxidatie zorgt voor de volle, ronde smaak. Om dit proces van oxidatie op gang te brengen wordt het blad na het plukken en het verwelken beschadigd d.m.v. kneuzen, breken, snijden of rollen. Of een combinatie hiervan, elke soort heeft weer een eigen variant. Door het ‘beschadigen’ van het blad, komen de bladsappen vrij die met elkaar en met zuurstof gaan reageren tijdens de oxidatie. Soms wordt het daarna nog verhit (om de bacteriën te doden), in ieder geval wordt het daarna altijd gedroogd en na dit alles is de kleur echt donker.

Verschil in karakter

Begin 18de eeuw werden door de Hollanders plantages op Java aangelegd en in de loop van de 19de eeuw volgende ook India en Ceylon, aangelegd door de Britten. Ook al zijn er nu veel meer gebieden waar zwarte thee verbouwd wordt, zoals Zuid-Afrika en Zuid-Amerika, de bekendste soorten komen nog steeds uit de Aziatische theegebieden. Door het verschil in klimaat, hoogte en bodem verschillen de soorten uit diverse gebieden zeer sterk. In India bijv. is de Assam uit het noordoosten heel anders van karakter en smaak van de thee uit het Himalayagebergte: de Darjeeling. Terwijl het geografisch gezien niet zo ver van elkaar ligt (zo’n 600 km). Zie onder een kaart van noordoost-India en zuidwest-China (de provincie Yunnan, waar het allemaal begonnen is). Daar waar ‘Sikkim’ staat, ligt Darjeeling.

kaart-darjeeling-assam-yunnan

De tijd van zwart gruis is voorbij

Vanwege de huidige korte reistijd is zwart niet meer noodzakelijk. Groene thee is de wereld aan het veroveren. Deze trend die zwarte thee in de luwte plaats geeft de soort de gelegenheid zich te herdefinïeren. Nu de soort niet meer de supermarktschappen hoeft te vullen is de tijd gekomen om zwarte thee op een andere manier te ontdekken. In dit onderdeel gaan we in op de prachtige bladtheeën die de klassieke gebieden te bieden hebben.

Teveel theïne is niet gezond

Zwarte thee bevat aardig wat theïne, het meest van alle theesoorten. Theïne is een vorm van cafeïne. Hoeveel een kop bevat hangt af van hoe sterk je het zet, maar over het algemeen kun je zeggen dat als een kop groene thee 30 mg theïne bevat, gun powder green en Oolong 40 en zwarte thee 60 mg theïne zal bevatten. Bij koffie moet je dan denken aan ongeveer 120 mg cafeïne. Meer weten? ga naar: www.voedingscentrum.nl. Een teveel aan cafeïne/thëine is niet goed. Het gehalte van zwarte thee maakt dan ook dat het een drank is om op bepaalde moment van de dag te genieten in plaats van de hele dag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *