Witte thee

witte thee silver needle
Silver needle

Witte thee is thee in zijn meest pure vorm. Het wordt gemaakt van zorgvuldig met de hand geplukte jonge bladknoppen, nog voordat het blad zich heeft kunnen ontvouwen. Deze jonge scheuten en jonge blaadjes zijn vaak voorzien van een zilver-wit laagje dons, dat bij het drogen van de thee nog duidelijker zichtbaar wordt.

Er zijn grofweg gezegd twee soorten: silver tip en silver needle. Zoals de naam al zegt, bij de ene soort wordt meer de nadruk gelegd op de knopjes, bij de andere op het blad.

silver tip

productie: De bladeren ondergaan zo min mogelijk bewerking: na het plukken en verwelken worden de blaadjes licht gerold en daarna gedroogd in de zon of licht gebakken.

Een andere variant geeft een iets zachtere, zoetere smaak: de blaadjes en bladknopjes krijgen ruim een etmaal de gelegenheid te verwelken en eventueel ietsjes te oxideren. Waarna de oxidatie gestopt wordt door verhitting met hete lucht. Blaadjes worden eventueel nog voorzichtig gerold, vervolgens nagedroogd.

Bereiding: De thee is bijzonder licht van kleur, een zeer transparante okergeel (mits gemaakt met bronwater, met kraanwater is het iets dekkender van kleur en stroever in de mond). Omdat het blad zo min mogelijk is bewerkt, vraagt witte thee een delicate behandeling. Om de mooie subtiele, zoete smaak, het best tot zijn recht te laten komen, kun je witte thee het beste bereiden met gekookt water dat je hebt laten afkoelen tot 80°C. Bij deze soort is het erg de moeite waard het eens met plat bronwater te proberen! 2.5 gram of 3 theelepels per kop (180 ml), 5 minuten laten trekken. Laag cafeïnegehalte.

T-team-tip: darjeeling silver needle and ceylon silver tip.
Ondanks dat Darjeeling het meest bekend is van de zwarte thee, kun je van de theestruik ook wit, geel, groen of andere soorten maken. Thee uit Darjeeling geldt als de champagne onder de theeën, ook voor wit.

“The fragrance lingers in the mouth and is delicately floral with a warmed sugar sweetness.” Meer lezen? Ga naar:
www.teabox.com/white/darjeeling  Naast mooie beschrijvingen ook een webshop (niet goedkoop, wel geweldig, alles handgerold).

Ceylon. Sinds een aantal jaren wordt er een hele mooie witte thee in Sri Lanka gemaakt: Ceylon silver tips. Een zeldzame handgemaakte witte thee uit het Nuwara Eliya district. “De pastelkleurige thee is verrassend licht en delicaat van smaak; ongrijpbaar en mild in de mond.” Het is mooi om te zien hoe de knopjes zich ontvouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *