Oolong

HMG_Oolong_tea_leaf Huang Meigui oolong
Huang Meigui oolong (HMG), tussen medium en zwaar geoxideerd.

Het ontstaan

De legende verhaalt dat de vrouw van een zekere man Wu Long op een dag zoveel thee plukte dat haar man er geen doen aan zag om alle geplukte theeblaadjes onmiddellijk te vuren en te drogen zodat de thee mooi groen bleef. Wu Long liet enkele manden onaangeroerd aan de kant staan. Deze versgeplukte blaadjes begonnen onder invloed van zuurstof en warmte te ‘gisten’. De volgende dag vond de vrouw de manden en tot haar ontsteltenis trof ze geen groene maar bruine theeblaadjes aan. Na een ferme scheldpartij stelde haar man voor om die thee toch eens te proeven … je weet maar nooit! En wat bleek? De thee smaakte voortreffelijk. Hij vuurde en droogde de bruine blaadjes. Daarom wordt licht geoxideerde thee Wu Long of Oolong genoemd, refererend naar zijn ‘uitvinder’. Nog later werd ontdekt dat blaadjes – afhankelijk van de inwerkingstijd – door inwerking van zuurstof veranderden van kleur: van lichtbruin tot zwart. En men ontdekte dat we deze thee veel langer konden bewaren.

Oxidatie

Oolong is dus een half-geoxideerde thee, gemaakt van de oudere bladeren van de Camellia Sinensis, die qua smaak tussen groene en zwarte thee ligt. De smaak is subtieler dan van zwarte thee. Groene thee is helemaal niet geoxideerd, de zwarte volledig. De oxidatiegraad van oolong thee ligt tussen de 10% en 75%. Gedroogde oolong blaadjes zijn te herkennen als losse of opgerolde donkergroene bolletjes voor de minst geoxideerde soorten en aan een zwarte draadachtige vorm voor de meest geoxideerde Oolongs. Naast de link met z’n uitvinder betekent oolong ook ‘zwarte draak’ in het chinees, waar je je wel iets bij kunt voorstellen als je deze laatste soort ziet. Oolong wordt veel gedronken in theehuizen en restaurants en tijdens theeceremonies in zuidwest China en Taiwan.

De actuele productiemethode

De verse bladeren worden geplukt, waarna ze zo snel mogelijk verwerkt moeten worden. Dit is essentieel voor de smaak van de Oolong thee. Eerst worden de bladeren gereinigd en gesorteerd. Hierna begint het verflensen, of verwelken: de bladeren worden meestal gewoon 2 uur blootgesteld aan het zonlicht. Vervolgens worden de bladeren in manden van bamboe gedaan. Als alle bladeren in deze manden zitten worden de manden flink heen en weer geschud. Dit wordt gedaan om de bladeren licht te kneuzen. Men kan het ook zwaarder willen kneuzen, vroeger gebeurde dit met de hand en tegenwoordig gaat dit machinaal. Na dit alles laat met de bladeren kort oxideren, meestal 1 tot 2 uur. Hoe meer men kneust, hoe meer sappen er vrij komen, die met zuurstof gaan reageren tijdens de oxidatie. De smaak van de licht geoxideerde Oolong is fris, bloemig en fruitig. Zwaar geoxideerde Oolongs zijn vaak kruidig zoet van smaak. Na de oxidatie worden de bladeren gebakken of gedroogd.

Van donker naar licht

Een andere chinese legende vertelt over het verhaal van de moeder van een toenmalige keizer die genas van haar ziekte door het drinken van deze bijzondere thee. De Keizer stuurde de ‘grote rode mantels’ om de vier theestruiken te beschermen. Er staan vandaag de dag, nabij het plaatsje Wuyishan, nog enkele struiken van honderden jaren oud waar de allereerste Da Hong Pao (betekend ‘big red robe’) van is gemaakt.

Da Hong Pao is een typische ‘Rock Tea’. De rotsachtige grond geeft de thee een minerale smaak. De smaak is rijk, mild, aards, licht moutig, aangenaam zoet, heeft een lichte rooster-smaak en een eindeloos lange zoete nasmaak!

De bladeren worden geroosterd en dat geeft deze thee zijn specifieke smaak. Dit roosteren gebeurt langzaam door middel van houtskool. Het kan wel 7 uur duren en zorgt er ook voor dat Da Hong Pao erg lang bewaard kan worden. Bij het goed zetten wordt hij zacht en rond in de mond. Bereiding: 100° C, 5 minuten laten trekken, 2 gram per kop. Bevat veel cafeïne.

Veel oolongs en zwarte theeën komen uit het Wuyi gebergte, een middelhoog gebergte (hoogste piek 2,158 m) in het zuid-oosten van China, provincie Fujian. Naast Da Hong Pao komt ook de zwarte thee Lapsang souchong daar vandaan en de iets lichtere oolong Huang Meigui, zie foto bovenaan de pagina. Deze thee is zeer geurig en heeft een iets meer bloemige smaak anders dan de andere Wuyi oolongs.

De Grand Pouchon uit Taiwan daarentegen is een licht-geoxideerde Oolong. Het heeft een lang, sierlijk, groen blad, intens geurig. De smaak is rond, licht boterachtig, en het heeft een iets zoete, haast orchidee-achtig aroma. Bereiding: 85° C, 3 minuten laten trekken, 2 gram per kop.

Kennismaken met vele bijzondere soorten Oolong? Ga naar tealifestyle.nl/oolong.

hoe drink ik oolong

Geniet van oolong door losse, biologische thee te kopen en in een kan te doen met een ruim, uitneembaar filter. Het blad heeft ruimte en tijd (± 5 min) nodig om zijn smaak en gezonde stoffen af te kunnen geven. Zie het blad dansen en zich ontrollen. Voor de middel-geoxideerde oolong is 90° C een goede temperatuur voor het water en je hoeft het niet eerst te laten koken. Bij voorkeur zacht en mineraalarm water. Hier kun je een kalkfilter voor gebruiken of mineraalarm bronwater kopen.

Houd je van oolong en speciaal de iets zwaarder geoxideerde oolongs? Overweeg dan eens om een Yixing theepot te kopen. Dan wordt het nog beter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *