Het zetten van de matcha

japanse theeceremonie

De thee die in de Japanse theeceremonie wordt gedronken, is altijd groene thee in traditionele poedervorm. Hiervoor worden verse, nog groene theebladeren gestoomd en gedroogd en tenslotte vermalen en bewaard in een houten lakdoos, de natsume genoemd.

Met een kleine houder van keramiek aan een houten steel, de chashaku, wordt het poeder afgemeten, waarna de houder wordt doorgegeven naar elke deelnemer van de ceremonie. Elke deelnemer heeft een eigen spatel van bamboe waarmee men een portie thee in zijn of haar theekommetje doet.

Vervolgens wordt kokend water dat wordt opgediend uit een metalen ketel die in het midden van de vierkante mat staat, over de thee in de kommetjes geschonken met een speciale lepel, de hishaku.

Daarna gebruikt men een kwastje van bamboe, dat men een chasen noemt, om de thee op te kloppen waardoor een schuimige textuur ontstaat. Mede door dit opschuimen krijgt de thee een kenmerkende bittere smaak, die bij deze methode van theezetten ontstaat.

Chasen, theepoeder en matcha.
Chasen, theepoeder en matcha.

Eenvoudige handleiding voor 1 persoon:
±60 ml water aan de kook brengen, terug laat koelen tot 70 tot 80°C en dit in een voorverwarmde theekom gieten met daarin ongeveer een halve theelepel (± 1 gram) matcha. Dit klop je met een chasen, totdat de thee zijdezacht en een beetje schuimig is. Maak hierbij geen ronde bewegingen zoals je een ei klopt, maar maak rechte lijntjes, van de ene naar de andere kant van de kom. 30 seconden kloppen is ruim voldoende, anders kan de matcha een beetje te bitter worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *