Gunpowder green en Marokkaanse muntthee

gunpowder green losse thee parels

De traditionele Gunpowder green is gemaakt van groene thee. Het zijn hele bladeren die verflenst, gestoomd en gerold zijn, handmatig of machinaal, waardoor de (parel)vorm onstaat. Hoe compacter de parel, hoe hoger de kwaliteit. Een beetje glans op de parel getuigt van versheid. De smaak valt te omschrijven als zuiver, krachtig en light smokey. In het water ontvouwen zich de parels.

Gunpowder bevat iets meer theïne dan andere groene thee, namelijk plm 40 mg daar waar andere groene theesoorten zo’n 30 mg theïne bevat per kopje.

Gunpowder green van Numi
Voor wie voor makkelijk wil gaan, heeft met het merk Numi een goede Gunpowder green, te koop in de biowinkel.

Marrokaanse muntthee

Gunpowder green is de geprefereerde basis voor de Marokkaanse muntthee. De zuivere, krachtige en licht rokerige smaak vormt een perfect contrast met de frisse munt en geeft de munt body. Kies voor een royale hoeveelheid verse pepermunt theebladeren voor de juiste verhouding met de gunpowder.

moslima schenkt Marokkaanse muntthee

Klassieke bereiding: Theepot omspoelen met kokend water en leeggooien. Doe 2 eetlepels Gunpowder green in de theepot voor een liter thee en voeg daar een hoeveelheid van plm een theeglas aan kokend water aan toe. Laat het voor een minuut rustig staan, niet roeren of theepot ronddraaien. De parels ontvouwen zich en nemen vocht op. Giet dan de overgebleven vloeistof in een glas, dit noemen we de spirit van de muntthee, omdat het de aroma’s bevat die vrijkomen door het eerste contact met de parels.

bereiding Marokkaanse muntthee spirit

Gooi nog een theeglas vol kokend water in de theepot. Laat het een minuut staan, daarna juist de pot ronddraaien om de bladeren te wassen. Giet de troebele vloeistof eruit en gooi weg.

bereiding Marokkaanse muntthee wassen

Was de munt in een kom met water en laat het uithangen. Vul de theepot voor 2/3 met kokend water en plaats het op een laag vuurtje. Voeg de spirit toe.

bereiding Marokkaanse muntthee spirit toevoegen

Als het water net zachtjes kookt voeg de gewassen munt toe en dompel het goed onder. Voeg naar smaak en behoefte suiker toe. Van oudsher wordt er veel suiker in gedaan, maar dit hoeft niet perse. Nu is de pot bijna vol, laat ietsjes ruimte over voor de bubbels.

bereiding Marokkaanse muntthee koken

Breng de thee aan de kook (eerst drijft de munt bovenin maar later komen ook de groene thee bladeren erdoorheen) en doe het vuur uit. Niet roeren, giet in plaats daarvan van armslengte hoogte een theeglas vol zodat er schuim ontstaat en giet het weer terug, dit 4 tot 5 keer herhalen. Marokkaanse theepotten hebben een slanke, lange tuit voor precies schenken op hoogte en een filter voor de tuit, zodat er geen bladeren uit kunnen.

En klaar, de thee kan geserveerd worden! Schenk het glas voor 3/4 vol vanaf armslengte hoogte zodat er een schuimlaagje ontstaat. Eventueel kun je er een extra munttakje indoen voordat je opschenkt.

Marokkaanse muntthee glazen theepot dadels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *