Ceylon

Sri Lanka plantages landschap

Vlak tegen de evenaar en 30 km voor de zuidoost kust van India ligt het prachtige eiland Sri Lanka, waar het hele jaar door thee wordt geoogst. In de koloniale periode stond dit eiland bekend als Ceylon en vanaf 1972 heet het Sri Lanka. Vanwege de naamsbekendheid wordt ‘Ceylon’ nog steeds gebruikt als merknaam. Ceylon thee is van een fijne kwaliteit, geurig en vol en toch ook mild van smaak. Makkelijk drinkbaar en lekker voor alledag. We kennen Ceylon vooral van het gebroken blad uit de supermarktschappen, maar Sri Lanka produceert ook geweldige exclusieve Orange Pekoe-theëen. Dit is losse thee, ‘loose leaf’, in de vorm van een mooi groot intact blad (dit is de betekenis van ‘Orange Pekoe‘, lees meer over bladtypen en hun codes die je op de verpakking kunt vinden).


Laat u niet misleiden door verpakkingen met theezakjes waar ‘loose leaf’ op staat. Deze term is niet beschermd, hele theebladeren zitten nooit in theezakjes maar wordt als losse thee verkocht. De codes te vinden in bladtypen en hun codes zijn wel gepatendeerd. Naast zwarte thee produceert men in Sri Lanka ook Oolong, sinds enkele jaren groene thee en ook sinds nog niet zo heel lang exclusieve witte thee. Deze soorten worden in principe allemaal gemaakt van dezelfde theeplant, bij de ene soort gebruikt met de knoppen en jongste blaadjes (witte thee) en bij de ander juist de iets oudere blaadjes (Oolong). De rest is een verschil in het productieproces.

geschiedenis

Tot 1869 werd er voornamelijk koffie verbouwd op Sri Lanka. Er kwam een einde aan de productie omdat in dat jaar de koffieplantziekte Hemileia vastatrix uitbrak en het grootste deel van de koffieplanten vernielde. De planters werden zich bewust dat er diversificatie moest plaatsvinden. Al eerder was James Taylor begonnen met het verbouwen van thee, eerst op kleine schaal, maar al snel nam de productie toe. Tussen 1873 en 1880 steeg de productie van 11,5 kg tot 81.000 kg en in 1890 was de totale productie al gestegen tot 22900.000 kg! Het was dus een enorm succes en de productie van thee werd de belangrijkste vorm van werkgelegenheid op het eiland.

theeplantage in Sri Lanka

In 1948 kreeg het toenmalige Ceylon zijn onafhankelijkheid. Tot 1971 waren de meeste theebedrijven nog in Britse handen. Na de aanname van de ‘Land Reform Act’ kwam hier verandering in en een groot deel van de bedrijven kwam in lokale handen. De totale productie aan thee op Sri Lanka bedroeg in 2004 308100 ton met een totaal van 182000 hectare aan gecultiveerd theeland. Sri Lanka is verantwoordelijk voor 15% van de wereldwijde theeproductie en de derde grootste theeproducent na India en China!

Nuwara Eliya

De belangrijkste theegebieden zijn Dimbula, Uva, Kandy and Nuwara Eliya. De meeste theetuinen zijn hooggelegen en het warme, natte klimaat laat de theestruiken iedere 7 tot 8 dagen uitlopen. De thee is meestal gekwalificeerd naar hoogte: hoe hoger, hoe beter.

Gelegen in een dal op 1880 m hoogte, te midden van de vele theeplantages, die op 1880 tot 2100 m hoogte liggen, ligt Nuwara Eliya (‘Lichtstad’, 26.000 inw.) en wordt ook wel ‘Klein Engeland’ genoemd. En dat is niet zo heel gek, de stad is gesticht door de Britten in de 19e eeuw. De typische Britse koloniale bouwstijl kun je nog goed zien.

Nuwara Eliya ligt midden in het centrale gebergte en heeft in verhouding met de rest van Sri Lanka, een koel klimaat. Overdag is het gemiddeld 20°C en ’s nachts gemiddeld 10°C, maar het kwik kan soms dalen tot aan het vriespunt. Het is regelmatig bewolkt en dat is juist gunstig voor de theekwaliteit. De plantages van Nuwara Eliya die rond de 2100 meter hoogte liggen, worden ook wel het “champagne”-theegebied genoemd. Het gebied is samen met Kandy bekend om zijn mooie Orange Pekoe theeën, die geprezen worden om hun rijke en volle smaak.

T-team-tip – the agony of the leaf: Orange Pekoe (OP) betekent groot, heel blad. De smaak van het hele blad is subtieler als dat van het gebroken blad (Broken Orange Pekoe – BOP). Eenmaal water opgeschonken gaan de bladeren op dramatische wijze uitvouwen, ontkrullen, ontrollen en uitzetten. Een avant-garde dans die de Engelsen ’the agony of the leaf’ noemen. Het duurt echt even voordat ze ontspannen in een theepot hangen. Een glazen theepot is daarom wel erg mooi.

Terwijl de BOP sterk en vol qua smaak is, is de OP meer subtiel, zacht èn zeer aromatisch. Lees meer over deze soorten op: www.tea-and-coffee.com/ceylon-orange-pekoe-nuwara-eliya.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *