Yan Emperor Shennong

oude china - keizer ShennongDe oorsprong van thee is omgeven met mythes. Volgens één van deze legendes zou de Chinese keizer Shennong bevolen hebben dat zijn volk alleen nog maar gekookt water mocht drinken. Juist toen hij zelf het goede voorbeeld wilde geven en een ketel water kookte, waaiden er bladeren van een struik in de ketel. Het water kreeg een kleurtje en begon lekker te ruiken. Het ontstane brouwsel smaakte de keizer goed en de thee was geboren.

Het is niet helemaal duidelijk wanneer deze legendarische keizer uit het oude China, ook wel Yan Emperor genoemd (Yan=vlam), geregeerd heeft. Hij wordt echter in vele klassieke werken genoemd. In de tijd waarin hij geregeerd heeft, was het schrift nog niet echt ontwikkeld. Het is voor de dynastieën, ongeveer 5000 jaar vC, in het zuidwesten van China, dat de thee is ontstaan.

oorsprong en geschiedenis‘Shennong’ betekent ‘god van de landbouw’: hij leerde het volk gewassen te verbouwen en creëerde markten om deze gewassen te kunnen verhandelen. De mensen hebben zich hierdoor goed kunnen ontwikkelen. Hij leerde ze allerlei technieken die te maken hadden met landbouw, was zeer geïnteresseerd in planten en kruiden en proefde ze persoonlijk om hun kwaliteiten te ontdekken (zie afbeelding). Hij leerde het volk de medicinale werking van vele planten en ook welke giftig waren. Hij wordt ook wel de god van de Chinese geneeskunde genoemd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *