De Thee-paarden-route

thee paarden route
Een van de paden van de route, die door het oude Yiwu loopt in de regio XishuangBanna, zuid Yunnan.

In het jaar 641 nC tijdens de Tang Dynastie kwam thee in Tibet terecht. De Chinese prinses Wencheng huwde toen met Songtsän Gampo, de drieëndertigste koning van de Yarlung-dynastie van Tibet. Als bruidsschat had ze thee mee. Ook wordt aangenomen dat zij het boeddhisme in Tibet introduceerde. Thee werd sindsdien aan de grens tussen Tibet en China geruild voor paarden en zo ontstond de thee-paarden-route welk nog meer dan duizend jaar lang het handelspad zou zijn om goederen tussen handelaren uit te wisselen.

Deze ook wel de ‘zuidelijke zijderoute’ genoemd was een netwerk van bergpaden vanuit Yunnan waar paardenkaravaans langs trokken om handelswaar te vervoeren. Het werd gebruikt om thee uit Yunnan te vervoeren naar India via Burma en naar Tibet, Mongolië en centraal China via Sichuan.
De route begint vaak daar waar wilde theebomen groeiden, zoals de regio XishuangBanna in het zuiden van Yunnan. Vanaf deze theeproducerende gebieden liepen de routes naar de oude stad Pu’er, toenmalige poort en handelspost en beginpunt van de route, daar verzamelde het zich in grotere karavaans. Later werd de naam veranderd in ‘Ning Er’ en weer later in 1950, na de communistische revolutie werd in ‘Simao’ om in 2007 weer terugveranderd te worden in Pu’er.

thee-paarden-routes
thee-paarden-routes

De route gaat door het Hengduan gebergte en de diepe valleien van de Yalong, Jinsha, Yangtze, Mekong en de Nu. Het overbrugt de twee hoogste plateaus van China: Qinghai-Tibet en Yunnan-Guizhou met het Zuiden van de Himalaya in India. Klik hier om het gebied in Google maps te bekijken.

Yangtze rivier

Behalve thee vervoerden de paarden ook zout. Zowel lastdieren als mensen werden gebruikt als dragers. De dragers droegen vaak 60-90 kg aan geperste theeblokken, vaak meer dan hun eigen gewicht.

Er wordt wel gezegd dat dit het eerste netwerk was waardoor thee werd verspreid door China en de rest van Azie. Ten tijde van de Sung-dynastie kreeg het netwerk van wegen de naam ‘Thee-paarden-route’. De Tibetaanse pony’s werden ingekocht en betaald met thee (in blokken). De robuuste paarden waren hard nodig om de binnenvallende nomadenstammen uit het noorden te weren. Nog altijd gebruiken de Tibetanen theeblokken voor hun yakboterthee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *