Naar Europa

In de 16e eeuw maakten de eerste Europeanen kennis met thee. Vanaf de 17e eeuw begonnen ze vanuit China, Japan en Taiwan thee te importeren. Men was ongeveer 6 tot 8 maanden onderweg. Ondanks de grote bedragen die voor een kopje thee moesten worden neergelegd, vond de thee die door de VOC werd geïmporteerd gretig aftrek. Java en Amsterdam werden belangrijke centra in de internationale theehandel. Later ging ook de Britse East India Company zich op de handel in thee richten. Thee was echter nog duur, ook door de hoge belastingen die de Britse regering op thee had ingesteld. Daardoor ontstond ook een levendige zwarte markt. Thee werd echter steeds populairder onder de Britse bevolking.

voc schip handel china nederland

Thee bleef belangrijke handelswaar. De VOC en de Britse East India Company hadden in eerste instantie nog monopolies op de theehandel, maar toen die vervielen barstte de concurrentiestrijd los. Om de kosten van de reis, die in totaal soms wel twee jaar kon duren, zo laag mogelijk te houden, werd er zo veel mogelijk thee in de schepen gepropt. Maar nog belangrijker was de snelheid. Wie de oogst van een bepaald jaar als eerste in Europa kon brengen, kon de thee voor de beste prijs verkopen. Omstreeks 1840 werden in Engeland speciale zeilschepen gebouwd (theeklippers/ teaclippers) die bedoeld waren om de thee snel de kunnen transporteren. Ze hielden zelfs onderlinge wedstrijden (teareaces) om te proberen als eerste de thuishaven binnen te varen. Hiermee werd de reistijd verkort tot 4 maanden.

klippers klipper theeklipper
wedstrijd tussen theeklippers

Terwijl Nederland zich meer richtte op de theeplantages in Indië, bleef de Britse Oost-Indische Compagnie via de Zuid Chinese havens een bloeiende handel in thee drijven, thee die werd ingeruild tegen het zo begeerde opium uit de Indische kolonies. Uit deze tijd stamt ook het Engelse woord ‘tea‘, het Nederlands en Duitse woord ‘thee‘, het Franse ‘the‘ en het Deens, Spaans en Italiaanse ‘te‘. Allen afgeleid van het Zuid Chinese dialect woord voor thee: t’e.

De komst van de stoomschepen eind 19de eeuw, zorgden ervoor dat de reis nog met enkele weken werd verkort. Tegenwoordig wordt de thee in grote containerschepen getransporteerd, die de reis ongeveer in 6 weken afleggen. Hele bijzondere primeurtheeën, zoals de Darjeeling eerste pluk, worden ook wel per vliegtuig vervoerd.

Een gedachte over “Naar Europa”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *