De Zijderoute

zijderoute kamelen karavaan kamelenkaravaan

De zijderoute, het oudste netwerk van karavaanroutes, door Centraal-Azië sinds 114 vóór Christus, verbond China en het oosten van Azië met het Midden-Oosten en het Middellands zeegebied en via dat ook Afrika.

Via deze route werd zijde, specerijen, muskus, diamanten, parels, porselein, papier en vele andere goederen vervoerd. Maar ook perziken en sinaasappels, paarden en buskruit alsook ideeën, ziektes en andere culturen vonden hier hun weg naar de andere continenten. Ook kwam China via de Zijderoute in contact met de jasmijn uit Iran, die sindsdien niet meer weg te denken is uit de Chinese theecultuur.

zijderoute karavaan kamelenkaravaan

Eeuwenlang, van de klassieke oudheid tot in de late middeleeuwen, gebruikten handelaars, soldaten, monniken en andere reizigers deze meer dan 6000 kilometer lange paden, per voet of kameel. Daarna nam de handel over het land af en verplaatste het transport zich over de zee. Het waren de boeddhistische monniken die thee met de kamelenkaravanen meedroegen toen ze via de zijderoute via Mongolië naar Rusland, naar het Middellands zeegebied en naar het Zuiden van Myanmar en India trokken.

Thee is, naast Chinese zijde, altijd één van de belangrijkste handelsartikelen van de Chinese economie geweest. Al sinds de Han dynastie (206 v.Chr.- 220 n.Ch.) werd thee op grote schaal via de zijderoute uitgevoerd. Van deze contacten zijn nog steeds sporen te vinden in sommige talen, zoals het Arabische chat en het Russische en Indiase chai, beide afgeleid van het Chinese woord voor thee: cha.

kamelen karavaan woestijn zijderoute karavaanroute

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *