De periode van de Tang-dynastie

De periode van de Tang-dynastie wordt ook wel de gouden eeuw genoemd. Een bloeiende tijd qua cultuur en handel.

Gaandeweg groeide de populariteit van thee. Thee had zich in het zuidwesten van China ontwikkeld vanaf een soort medicijn en ingrediënt voor soep, tot een van de meest favoriete dranken aan het keizerlijk hof. In de Tang-periode (618-906 nC) groeide thee uit tot een nationale drank. Er werd zelfs een minister van thee aangesteld. De Chinese theekunst ontstond en de school van de gezouten Poederthee was daar de eerste vorm van.

De gezouten poederthee

Gedroogde theebladeren werden tussen platte stenen samengeperst en voor de bereiding in de benodigde hoeveelheden afgeschraapt en verpulverd. Diverse ingrediënten als rijstbloem, zoete aardappelen, gember, mandarijnschors of olieachtige producten werden toegevoegd. Deze verpulverde thee-plus werd samen met water gekookt en tot slot een ietsjes zout aan toegevoegd.

In grote delen van het keizerrijk begon men thee te verbouwen, als eerste in de kloosters. Zogenaamde tribuut- of vazalstaten schonken de Chinese keizers de meest delicate en peperdure theesoorten, en in navolging van het keizerlijk hof begonnen ook de Chinese notabelen thee te drinken. Het gewone volk gebruikte thee op zijn eigen manier en er ontstonden soorten zoals geperste thee en olie-thee.

Keizer Taizong, Tang Dynastie
Keizer Taizong, Tang Dynastie.

Handel

Thee en dus ook de handel in thee, werd steeds belangrijker en er ontstonden door heel Zuidoost Azië theeroutes. Een voorbeeld hiervan is de Thee-paarden-route in het zuidwesten van China. Thee werd over duizenden kilometers vanuit het zuidelijke Yunnan naar het noorden en naar Tibet vervoerd. Deze handelsroute had zelfs vertakkingen naar de bekende Zijderoute. Dankzij deze handel ontstond er een open samenleving met grote rijkdom en tolerantie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *