De periode van de Sung-dynastie

Keizer Taizu van de Sung dynastie
Keizer Taizu of Song.

Tijdens de Sung-dynastie (960-1279 nC), ook wel ‘Song’ genoemd, werd er veel aandacht geschonken aan de bereiding en het serveren van de thee. Niet dat er eigenlijk veel veranderd was ten opzichte van de vorige periode, de Tang-dynastie, maar alles werd met veel meer zorg en precisie uitgevoerd, de theekunst werd verfijnd. De Chinese theekunst kent 3 scholen: uit de Tang-dynastie: de school van de gezouten poederthee, Sung: de school van de schuimende Jade en Ming: de school van de Geurende bladeren.

De schuimende jade

een chasen voor de chinese theeceremonie-de schuimende jade
chasen

Het meest verbonden met deze periode is ‘de school van de schuimende Jade’: Groene theepoeder wordt samen met heet water opgegoten en geklopt met een chasen om het schuimend te maken. De kunst van de theemeester bestond eruit dat het schuim zolang mogelijk behouden bleef. Het schuimen geeft een bittere smaak.

Fijne essences

aromatiseren in het oude china-jasmijn nachtjasmijn
nachtjasmijn

In deze periode wordt steeds meer de nadruk werd gelegd op het proeven en genieten van de thee. De reeks handelingen die uitgevoerd werden bij het theeschenken moest de theedrinker in een rustige en meditatieve sfeer brengen. Theedrinken was een uiting van wijze en kalme geest. Fijne essences werden gebruikt zoals van jasmijn, lotus, roos en chrysant om de thee te aromatiseren.

Ook is dit de periode dat voor het eerst bladthee en poederthee in blokken wordt geperst, om het beter te kunnen conserveren, transporteren en om ermee te kunnen betalen. De thee is zo waardevol geworden dat het een betaalmiddel is geworden. Over het consumeren van blokthee is het volgende gevonden: “Met uiterste zorg werden de theeblaadjes losgewrikt uit de geperste blokken met daartoe speciaal vervaardigde prikpennen. De theestukjes werden overgoten met kokend water. Het was een ware kunst om goeie thee te zetten, zonder schuim, bladgruis en wrange bijsmaak. Na het opdrinken van het eerste kopje werd opnieuw kokend water gegoten op dezelfde thee en opnieuw … soms tot zeven maal toe.” 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *