Yixing

Net zo belangrijk als de kwaliteit van de Chinese thee is het juiste gebruik van de theepot. Aangeraden word om voor elke theesoort een eigen theepot te gebruiken en een ongeglazuurde aardewerken theepot te kiezen. Ongeglazuurd aardewerk is poreus. Voor het in gebruik nemen van de pot dien je eerst een aantal keren er sterke thee in te zetten. Dit verwijderd een eventuele kleismaak en de aroma’s van de oliën van de theebladeren trekken op deze manier in de pot. In China zegt men dat na een aantal jaren er alleen heet water in een theepot gegoten hoeft te worden om een heerlijke kop thee te zetten.

yixing-purple-sand-clay-paars-zand-klei-theepot-filter

Het in gebruik nemen van een nieuwe, kleien theepot:
– Giet water op kamertemperatuur in je pot en laat het staan voor 4-5 uur.
– Giet het water eruit en kies de thee waar je deze theepot voor wilt gaan gebruiken. Zet de thee met kokend water. Laat het water afkoelen tot kamertemperatuur en giet het eruit.
– Gebruik dezelfde bladeren opnieuw en giet weer kokend water erop. En laat het weer afkoelen.
– Herhaal dit nog een derde keer.
Aangeraden wordt 3 sets met 3 infusies te doen.

U begrijpt dat de pot aan de binnenkant niet schoongemaakt mag worden. Dit verstoort de zetkwaliteiten van de pot. Na gebruik de bladeren verwijderen en met schoon, koud water omspoelen. De pot moet daarna omgekeerd drogen. Met een doek afdrogen wordt afgeraden. Bij volgend gebruik de pot met heet water verwarmen.

Zi sha / Purple sand / Paars zand

De beste potten om thee in te zetten zijn volgens de Chinezen de Yixing theepotten. Deze potten worden van de zogenoemde Zi sha klei gemaakt (Zi sha betekend Purple sand of paars zand). Niet alleen blijft de smaak goed behouden bij dit type theepot maar ook de warmte word heel goed en lang vastgehouden, vanwege de unieke minerale samenstelling en poreuse structuur. Dat maakt de Yixing zeer geschikt voor een infusie met de medium tot zwaar geoxideerde oolong, zwarte thee en pu ehr. En ongeschikt voor witte, gele en groene thee, omdat er een kans op ‘overboiling’ ontstaat.

yixing-purple-sand-clay-paars-zand-klei-theepot-kopjes

Al duizenden jaren wordt er in de stad Yixing, (relatief) niet ver van Shanghai in oost-China keramiek gemaakt. In de Tang-periode begon men keramiek te maken van Zi sha ni of paars zand klei. In eerste instantie dronk men thee gemaakt van poederthee, maar men ging steeds meer richting een infusie van losse theebladeren. De Zi sha Hu is een Chinese kunstvorm die zich ontwikkelde tijdens de Sung-dynastie en op het hoogtepunt van z’n roem kwam tijdens de Ming-dynastie. Naast dat het materiaal het meest geschikt is het beste te halen uit de theebladeren, de beste drager en helper voor de thee, op zoek naar een poëtische essentie, drukt de ook vorm van een ongeglazuurde, niet gekleurde purple sand theepot, de schoonheid van eenvoud uit. In thee en potje samen vond de Chinese theekunst z’n uiteindelijke vorm.

Het materiaal

Goed om te weten is dat er twee soorten klei zijn uit hetzelfde gebied: aarde-klei en steen-klei. Van de aarde klei (grijsbruin na verhitting) worden veel theepotten gemaakt in medium kwaliteit en betaalbaar, maar de steen-klei is de one-and-only purple sand clay, met zijn speciale eigenschappen. Je hebt paars (bruin na verhitting), rood (bruinrood na verhitting) en groene klei (lichtbruin na verhitting).

Deze klei is rijk aan ijzer, kwarts, mica, porseleinaarde, hematiet, naast andere sporenelementen en -mineralen. Het ijzer in de klei helpt het water op temperatuur te houden, wat een rijke en complexe infusie mogelijk maakt. Het kwarts en andere componenten laten minerale sporen na nadat de klei verhit is tot 1100-1180°C. Dit zorgt ervoor dat de klei een speciale, poreuse structuur krijgt terwijl het toch heel sterk is. De vele microscopisch kleine gaatjes maken dat het materiaal goed kan reageren op temperatuurverschillen en daarnaast kan de thee ademen, er kan zuurstof bij, waardoor de thee aromatischer wordt en kleurt. Tevens kunnen de delicate oliën van het oorspronkelijke theeblad kunnen ook in de klei trekken, wat het bouqet mooier maakt. Doorstroming van binnen naar buiten en van buiten naar binnen.

yixing-purple-sand-clay-paars-zand-kan-met-kopjes

Handgemaakt of niet?

U kunt een purple sand Yixing kopen in een handgemaakt vorm, een half-handgemaakt, en door een mal gemaakt. Wij hoeven u niet te vertellen dat die handgemaakte de beste (en de duurste) is. De klei wordt tijdens het langdurig kneden en slaan ook steeds gevouwen, wat de porositeit nog meer ten goede komt. Laat u adviseren door een kenner als u zo’n mooie pot wilt kopen.

2 gedachtes over “Yixing”

 1. Hoi Gilbert,

  Dat er geen stempel aanwezig is, is niet hoopvol. Echter, als je ‘Yixing marks’ googelt kun je toch ook nog een hoop leren teneinde herkomst en periode af te leiden uit andere aspecten.

  Ook kun je je vraag stellen aan curator (at) chinaonlinemuseum.com waarbij je niet heel snel antwoord moet verwachten, maar hij zou je misschien door kunnen verwijzen naar een persoon die je verder kan helpen. Het is in ieder geval een site die gemaakt is uit oprechte interesse in het onderwerp en niet voor verkoop.

  En als je na dat alles echt overtuigd bent dat je theepot geld waard is, zou je een veilinghuis kunnen inschakelen, die onderzoek voor je kunnen doen en eventueel verkopen.

  Succes ermee!

 2. Hallo, ik heb een handgemaakte en naar mijn mening een zeeeeeer oude YIXING theekan.

  Geen “oor“ maar een bamboe hengsel.
  Niet mooi strak afgewerkt bij de gietmond en hengseloren.
  Draak ?? Als afbeelding .

  Hoe kan ik de echtheid/ouderdom bepalen ? Geen stempel of zo aanwezig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *