Thee zetten met de samovar

De Russische theepot, de samovar werd rond 1730 populair. Over de herkomst doen verschillende verhalen de rondte, maar mogelijk is hij afgeleid van een Mongools komfoor. Het woord ‘samovar’ betekent zelfkoker: sam=zelf en varit=koken.

samovar rusland russisch

Een traditionele samovar bestaat uit een grote metalen ketel, die met water wordt gevuld. In het midden loopt een verhitte cilinder die het water warm houdt. Deze koker wordt gevuld met houtskool of een andere brandstof welke onderin wordt aangestoken. Tegenwoordig zijn de meeste samovars elektrisch.

All day long

Aan de zijkant van de samovar zit een kraantje waaruit heet water getapt kan worden. Bovenop de ketel staat een soort theekannetje waarin een zeer sterk concentraat thee wordt gezet en bewaard. Op deze manier blijven zowel thee als water warm zolang dat gewenst is. Niet zelden laten Russen de samovar de hele dag staan, zodat er aldoor thee beschikbaar is voor iedereen.

De thee wordt vervolgens gezet in theeglazen met een houdertje. Men vult het glas voor een kwart met het thee-extract (‘zwarka‘) en voegt vervolgens het hete water (‘kipjatok‘) toe. Dat men glazen gebruikt in plaats van kopjes komt omdat men op die manier de sterkte van de thee beter kan reguleren. Voor het extract gebruikt men graag een melange van zwarte thee, oolong en lapsang. Als men een theetafel maakt, combineert men de stevige thee graag met veel zoet (suiker, suikerwerk, koekjes (bagels), jam of bessen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *