Kungfu Tea of Gongfu Tea

De Ming-dynastie (1368-1644 nC) was een periode met veel voorspoed op economisch en cultureel gebied. Zo werd tijdens deze periode de Chinese muur gebouwd en onder het bewind van de meest succesvolste keizer Cheng Zu, Zhu Di (1403-1424), de architect van de muur, tevens de eerste en grootste encyclopedie ter wereld geschreven, de Yongle Dadian. De regeringstijd van Zhu Di word Yongle genoemd, dit betekent ‘forever joy’. Hij verschoof de hoofdstad van Yingtian (Nanjing) naar Beijing (Peking) waar het paleis van de vorige dynastie volledig gereconstrueerd veranderde in ‘de (Purperen) Verboden Stad’. Daarnaast zond deze keizer zijn belangrijkste raadgever en vertrouweling, de eunuch Zhenghe, uit om de vloot te leiden en zo vele landen aan te doen in zuidoost-Azië, waardoor de kennis en invloed van deze dynastie zeer vergroot werd.

De geurende bladeren

En zoals steeds in een periode van stabiliteit en ontwikkeling, kan de cultuur zich ook ontwikkelen. De derde school uit de Chinese theekunst stamt dan ook uit de periode van de Ming-dynastie en heet ‘de school van de geurende bladeren’, ook wel Kung Fu Cha of Gong Fu Cha genoemd. Tegenwoordig noemt men de ceremonie Kungfu Tea of Gongfu Tea. De thee wordt uitsluitend met losse oolong bladeren of parels gemaakt. Het ruiken is een belangrijk onderdeel, de smalle, hoge kopjes zijn speciaal voor het innemen van de geur.

Kungfu of Gungfu thee ceremonie

Het ritueel in het kort

– Theepotje en kopjes met gekookt water overgieten om voor te verwarmen.
– Je doet losse oolong in het kleine, bij voorkeur, Yixing theepotje. Je schenkt een eerste keer water wat net gekookt heeft (90°) op, maar dit giet je meteen uit over het servies. De kopjes worden gewassen in dit water. Het servies kan op deze manier stoffen van de thee in zich opnemen. Men noemt dit het ‘het wassen van de thee’: het eerste contact met het water genereert een iets bittere smaak.
– Dan schenk je een tweede keer op, je schenkt van hoog met draaiende bewegingen. Dit laat je zo’n 20 seconden trekken en dit is je eerste thee. De kopjes staan bij elkaar en je maakt schenkend een draaiende beweging over de kopjes, zodat elk kopje dezelfde samenstelling heeft.
– Je kunt dit herhalen, oolong bladeren kun je meerdere keren gebruiken.

Er zijn vele tutorials te vinden op YouTube, helaas met onderling kleine verschillen. Wij hebben dit filmpje gekozen, omdat het naast het ritueel, iets meer laat zien van de Chinese belevingswereld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *