Een heerlijke drank, de Masala Chai. Nationale drank in India, oorspronkelijk afkomstig uit Assam. Masala betekent kruidenmengsel en Chai betekent thee in het Hindi.
Benodigdheden: men neme een krachtige Assam uit de zomerpluk, daarnaast water, melk, suiker of honing. De kruiden: steranijs, kaneel, gember, kruidnagel en kardemom. Eventueel peperkorrels, nootmuskaat en laurierblad.
Ongeveer in deze verhouding:
– water, 3/4 kopje of 150 ml.
– 2 tot 4 kardemom
– 1 of 2 schijfjes gember
– 4 kruidnageltjes
– kaneelstokje
– 1 steranijs
– melk, 3/4 kopje of 150 ml
– 1 theelepel Assam
– theelepel suiker of 2 theelepels honing
Bereiding: water koken, voeg daarbij de melk en het zoet en de kruiden. Aan de kook brengen, 1 minuut koken. Van het vuur afhalen, Assam erbij, 10 minuten laten trekken. Zeven en klaar. Verwarmend en opwekkend!