De Chinese theeceremonie

theehuis ChinaVroeger waren er veel openbare theehuizen in China. Een belangrijke ontmoetingsplek voor de oudere. Deze moesten echter tijdens de Culturele Revolutie worden gesloten. Vanaf het begin van deze eeuw zijn er in de steden weer enkele theehuizen te vinden, voornamelijk in zuidwest China en wordt hierdoor de ceremonie weer meer gepraktiseerd.

De Chinese theeceremonie was niet zo sterk verfijnd en verhoogd als dat dit in Japan het geval was. Daarentegen was de ceremonie meer onder de gehele bevolking verbreid. Als teken van achting krijgen gasten in China thee geserveerd. De jongere generatie biedt de oudere generatie thee aan om hun eerbied te betuigen. De gastheer- of vrouw drinkt het laatst.

Chinese bruiloft

chinese theeceremonie bruiloft

De kunst om goede thee te kunnen bereiden was vroeger een belangrijk criterium om de juiste schoondochter uit te kiezen!

Een vast onderdeel van een traditionele Chinese bruiloft is de theeceremonie. Aan het begin van de huwelijksdag, voor de huwelijksceremonie komen de bruid en bruidegom bij hun ouders en directe familieleden bijeen. Aan iedere aanwezige wordt een kopje thee aangeboden. De ouders krijgen als eerste een kopje thee. Het kopje dient met beide handen aangenomen te worden. De ouders accepteren het kopje thee en geven hierop als antwoord een rode envelop. Dit heet in het Chinees een ‘hong pau’ en bevat geld om het bruidspaar een mooie toekomst te wensen.

De huidige ceremonie is geïnspireerd op de Gong Fu Cha of Kung Fu Cha, de ceremonie uit de Ming-dynastie: de school van de Geurende bladeren. Vanaf de Ming-periode worden theeblaadjes niet meer vermalen, maar in hun geheel gebruikt. Door de voortschrijdende techniek werd luchtdichte afsluiting van thee in theedozen mogelijk gemaakt, waardoor de thee langer houdbaar was. Men gebruikt voor de Chinese theeceremonie oolong of groene thee (heel, los blad).

Benodigdheden:
– Een Yixing van ca. 150 ml inhoud.
– Kommetjes, ca 30 ml.
– Een kannetje om water op te vangen.
– Een blad waar overtollig water in kan worden opgevangen.
– Gekookt water, zacht of bronwater.
– Houten theeschepje om thee af te meten.
– Pincet om de hete deksel op te pakken en om de kommetjes uit het hete water te halen.
– Een dunne ’theenaald’ om de met theeblaadjes verstopte tuit schoon te maken.

chinese theeceremonie

De uitvoering: Vul allereerst het theepotje met heet water, doe daarna de deksel erop en giet vervolgens het hele potje over met heet water. Verwarm de kommetjes voor met het hete water uit het theepotje. Leeg daarna het theepotje in het blad en schep met de houten theeschep thee uit het blik in de theepot. Vul de theepot met ca. 15 gram thee en giet met ronddraaiende bewegingen heet water op de thee. Doe de deksel op de theepot en giet heet water over de hele pot. Gebruik de pincet om de theekopjes te pakken en giet het het hete water in de kan of schotel. Vul vervolgens de kopjes met een laagje thee uit de theepot. Giet dit eerste aftreksel daarna weg (gebruik weer het pincet om de kommetjes op te pakken). Het eerste aftreksel dient om de thee te wassen en om het van de bittere smaak te ontdoen.

Vul de theepot met water, laat de thee twintig tot vijftig seconden trekken en schenk dan de thee in de kopjes. Verdeel het gelijkmatig over de kopjes, zodat iedereen van thee met een ‘gelijke’ aroma of smaak kan genieten. De theeceremonie gaat zo verder met het vullen van de theepot en de theekopjes, waar bij iedere ronde de thee twintig tot vijftig seconden de tijd krijgt om te trekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *