Sencha

kyusu voor sencha, japanse groene thee

Tijdens de Ming-dynastie (1368 – 1644) verschoof de smaak van het thee nuttigen van matcha (thee van poederthee) naar het drinken van een extractie van hele theebladeren (de school van de Geurende bladeren). Onder invloed hiervan werd in de 17e eeuw een nieuwe manier theedrinken populair onder de Japanse intelligentsia: losse theeblaadjes in een klein theepotje met een handvat aan de zijkant: de kyusu. Voor deze veel informelere manier van theedrinken was geen voorbereiding nodig. Het voornaamste doel was ervoor te zorgen dat de thee zo werd gemaakt dat hij het beste smaakte.

De manier van het bewerken van sencha werd in 1740 uitgevonden door Soen Nagatani. Tot de dag van vandaag is Sencha de meest gedronken theesoort in Japan. En het omvat ongeveer 80 procent van de in Japan geproduceerde thee.

Sencha is een Japanse groene thee, een extractie van hele theebladeren. Sencha betekent “gewelde thee“, dit verwijst naar de methode waarop de thee wordt gemaakt; van gedroogde theebladeren.

Sencha – shincha

De smaak hangt af van het seizoen waarin het geplukt is en de plek waar het geplukt is, maar men beweert dat de lekkerste sencha de eerste bladeren van het jaar zijn, de ‘shincha‘. Het shincha seizoen, afhankelijk van de regio van de plantage, is tussen begin april en eind mei, tot 88 dagen na de eerste lentedag (risshun). Aangenomen wordt dat de ideale kleur van de groene thee uit Japan goudachtig groen is.

Geen oxidatie

Sencha wordt eerst gedurende ongeveer 30 tot 90 seconden gestoomd om oxidatie van de theebladeren te voorkomen. Vervolgens worden de blaadjes gerold, gevormd en gedroogd. De stoomtijd zoals hierboven vermeld is een richtlijn: je hebt verschillende soorten sencha met verschillende bijbehorende stoomtijden.

Bereiding: een 70 tot 80 graden is een goede temperatuur voor een goede sencha. Koop losse, biologische thee en doe dit los in een kan of in een kan met een ruim filter. Tijd om te trekken is persoonlijk, 5 tot 10 min. Gebruik bij voorkeur zacht en mineraalarm water, u komt een heel eind met een kalkfilter, maar als u echt wilt genieten, probeert u dan eens bronwater.

T-team-tip: ‘Groene thee – Sencha’ van Piramide. Dit is een doorzichtige, plastic verpakking met losse, hele bladeren, geen theezakjes! Zuivere, frisse smaak, goede kwaliteit, niet duur. De perfecte thee om overdag te drinken, waardoor u zich goed op uw werk kunt focussen! En tergelijk gezond, omdat groene thee een sterke antioxidant is. Te koop in elke goede biowinkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *