Het kweken en plukken

Vroeger werd thee uitgezaaid in zaadtuinen. Na een jaar werden de jonge plantjes in kweekbedden gezet. Tegenwoordig gebruikt men een andere manier, namelijk het stekken. Van de beste en sterkste plantjes snijdt men takjes af. Die worden uitgeplant in de schaduw of in plastic kassen. Daarna steekt men de stekjes in kweekbedden. Als ze een goede wortel hebben gekregen, en sterk genoeg zijn worden ze geplant in de plantage.

plukken pluksters theeplantage theetuinen
Theepluksters op een plantage dichtbij Nuwara Eliya, Sri Lanka.

De theetuinen

Op één hectare van een theeplantage (100 bij 100 meter) kunnen ongeveer 4 à 5.000 theestruiken geplant worden. Een theeplantage is ingedeeld in tuinen.
Voor de tropen geldt: iedere dag wordt een andere tuin genomen om te plukken. Na ongeveer 8 à 9 dagen komen de theeplukkers weer terug in zo’n tuin. De theestruik heeft dan tijd gehad om weer nieuwe theeblaadjes aan te maken. Zo kan het hele jaar door geoogst worden. Maar in subtropische landen zoals China wordt ongeveer 3 keer per jaar geoogst. Deze oogsten krijgen hun eigen naam: De eerste pluk (meestal begin lente, afhankelijk van het gebied): the First flush. De tweede pluk (ongeveer mei – juni): the Second flush. Soms nog een herfstpluk: the autumnal Flush. Bij de Assam is de tweede pluk favoriet, terwijl bij de Darjeeling dat juist de eerste is.

Het plukken

– De fijnpluk: de bladknop en de twee blaadjes die daar onder groeien worden geplukt.
– De mediumpluk: de bladknop en de drie blaadjes die daar onder groeien worden geplukt.
– De grofpluk: de bladknop en de vier blaadjes die daar onder groeien worden geplukt.

Sri Lanka plukkers plukken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *