De theeplant

bloesem van de theeplant camellia sinensis De theeplant is een groenblijvende plant, die uit de plantenfamilie van de Camellia komt. Draagt het hele jaar door iets donker groene, leerachtige bladeren. De theebloesem bestaat uit kleine bloempjes, lijkend op die van de jasmijn. De theezaden lijken op hazelnoten.

De theeplant gedijt goed in een tropisch of subtropisch klimaat: een warme en vochtige omgeving, een regenval van tussen de 200 en 225 cm water per jaar, het liefst tussen 350 tot 3500 m boven het zeeniveau.

Er zijn 3 soorten:

Camelia of Thea Sinensis. Komt oorspronkelijk uit Yunnan, China. In wilde vorm kan dit boompje ongeveer tot 3 meter hoog worden, het blad 6 tot 10 cm lang worden en de plant kan zelfs vorst verdragen. Heeft een roze-witte bloesem. Deze variant kan ongeveer honderd jaar productief zijn. Komt voor in China, Japan, Tibet, Taiwan of hogere gebieden.

blad wilde camellia assamica
blad wilde camellia assamica

Camellia Assamica of Thea Assamica. Wordt ook wel Camellia Sinensis var. Assamica genoemd. De boom wordt ongesnoeid tussen 10-15 meter hoog met een stam soms tot een derde van de hoogte met robuuste vertakkingen. Camellia Assamica gaat meer naar een tropische plant toe, heeft veel warmte nodig, komt voor in India en Yunnan, China. Het blad kan tot 15 – 35 cm lang worden en is minder stug en leerachtig en ietsjes donkerder groen dan de Camellia Sinensis. Wit-gele bloesem. Blijft ongeveer 40 jaar produceren.
Het blad van de Camellia Assamica geeft de uiteindelijke thee (Assam, Pu’er) een meer donkere kleur en volle smaak dan het blad van de Camellia Sinensis.

wilde theeplant-boom Camellia Assamica

Camellia Assamica subspecies lasiocalyx, of wel Cambodiensis genoemd. Uit Indochina, vindt zijn oorsprong in Cambodja. Heeft iets grotere bladeren en iets lichter groen dan de C. Sinensis. In wilde vorm ook een boom, maar dan wat ijler, rechter. Wordt gebruikt om te kruisen, waardoor er allerlei tussenvormen hebben kunnen ontstaan tussen de Camellia Sinensis en de Camellia Assamica. Vormen die de beste eigenschappen hebben voor de thee en de productie; die precies op het klimaat passen van een bepaalde streek.

Het snoeien

De theestruik ( dus de gecultiveerde versie) van de Camellia Sinensis houdt men laag tot ongeveer 1 tot 1,20 m. Dat maakt het plukken makkelijker en de plant verliest geen energie met de hoogte in groeien. Na ongeveer 6 maanden wordt een theestruik voor het eerst gesnoeid. Pruning heet dat. De struik heeft 4 à 5 jaar nodig om oogstrijp te worden. Iedere 5 tot 6 jaar wordt een theestruik volledig teruggesnoeid. De theestruiken kunnen tussen de 120 en 140 jaar worden. De theestruiken van de Camellia Assamica op de Indische velden zijn wat ruwer, grover en hoger dan 1.5 meter is geen uitzondering.

gecultiveerde Camellia Sinensis
gecultiveerde Camellia Sinensis

Bodem en klimaat

De kwaliteit van de thee is afhankelijk van verschillende factoren zoals o.a. bodemgesteldheid en hoogteligging. Hoe hoger de thee wordt verbouwd, des te beter de kwaliteit van de bladeren zijn, want deze groeien langzamer op hoogte. Bewolking en mist zijn wenselijk, zodat de zon niet direct op het blad kan schijnen. Daardoor groeit het blad minder snel, blijft kleiner en wordt mooier en intenser van smaak. Ook is het een leuke en gezonde bijkomstigheid, dat als een blad minder zonlicht krijgt, het meer bladgroen/chlorofyl gaat vormen, om toch voldoende energie te kunnen krijgen. Je ziet ook vaak dat er tussen de struiken bomen geplant zijn, dit ook om de invloed van het directe zonlicht minder te maken. Ook het tijdstip van plukken heeft een invloed op de kwaliteit. En de weersomstandigheden: de bladeren die tijdens de droge periode worden geplukt, zijn veel langzamer gegroeid dan die uit de natte periode van het jaar en zijn daarom ook van betere kwaliteit.

theeplantage-in-nuwara-eliya sri lanka

Doordat de omstandigheden regelmatig veranderen, kan zelfs de thee uit één gebied in geur, kleur en smaak variëren. Thee is in dit opzicht te vergelijken met wijn, waar je spreekt van goede en slechte wijnjaren als gevolg van de wisselende weersomstandigheden. Men kan de bodem proeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *