Assam

arbeider-india-chaiAssam is een deelstaat van India, in het noordoosten. De staat wordt voor een groot deel ingenomen door de vallei van de (soms kilometers) brede Brahmaputra en zijn vele zijrivieren, omgeven door steile dichtbegroeide heuvels. Het is een grote rivier die door Tibet, India en Bangladesh stroomt. De naam is afkomstig uit het Sanskriet en betekent “zoon van Brahma”.

De rivier is wel 2900 km lang en ontspringt in het Himalaya-gebergte in het zuiden van Tibet, waar de bovenloop van de Brahmaputra Yarlung Tsangpo heet. De rivier mondt samen met de Ganges uit in de Gangesdelta in Bangladesh, grootste delta ter wereld. De lagere delen van de rivier zijn heilig voor de Hindoes.

De rivierklei (zure grond) samen met de regenval en temperatuur maken Assam zo geschikt voor de theeplant. Elk jaar ontstaan massale overstromingen wanneer de sneeuw in de Himalaya smelt, gecombineerd met de moessonregens.

toren-assam-india In de monsoon regent het wel tot 350 mm per dag. De temperatuur stijgt dan overdag tot zo’n 32ºC, waardoor tropische omstandigheden van extreme vochtigheid en warmte ontstaan. Dit klimaat geeft de Assam thee die typische moutige smaak. Klik hier voor een kaart van het gebied.

De inheemse, wilde theeplant

wilde assamica
wilde assamica

Assam is de grootste en oudste thee provincie in India. Vaak wordt gezegd dat de Engelsen thee naar Assam brachten. Dit klopt, echter waren de Engelse niet degene die thee in Assam introduceerde. Door de opium oorlog met China konden de Engelsen niet meer aan thee komen. Hierdoor moest er naar een alternatief gezocht worden. De Engelsen vonden al snel Assam, wat ongeveer op dezelfde hoogte als Yunnan in China lag.

Ze besloten theezaden vanuit China naar Assam in India te smokkelen, om zodoende verder te gaan met de productie van thee. Dit lukte, echter tot hun verbazing groeide er al eeuwen oude theeplanten (bomen) in Assam, de Camellia Assamica of Thea Assamica.

De Britten begonnen rond 1840 met het op grote commerciële schaal verbouwen van thee in Assam. Tegenwoordig zijn er 655 plantages in Assam, samen goed voor zo’n 270.000 hectare.

De smaak

assam orange indiaHet blad van Camellia Assamica geeft een meer donkere thee (de drank) en een meer volle en kruidige van smaak dan het blad van de Camellia Sinensis. Wanneer het blad gedroogd is, is het gespikkeld bruin en goud, dit is bekend onder de term ‘orange’.
assam bukhial losse zwarte thee
De bladeren wordt twee keer per jaar geplukt; tijdens de ‘First Flush’ (de eerste pluk) net na de winter en tijdens de ‘Second Flush’ (de zomerpluk) rond het einde van de lente. Lees hier meer over in: het kweken en plukken.

Met thee uit Assam is het lekker wakker worden. De smaak is robuust en helder, krachtig en pittig, opwekkend en prikkelend. Aromatisch. Het klimaat en de bodemgesteldheid zorgen voor de volle, moutige smaak, die per seizoen weer anders is. Assam is vooral geliefd om de zomerpluk. Thee van de First Flush is lichter van kleur en smaak. Assam is uitermate geschikte voor het van thee- of kruidenmelanges, zoals bijvoorbeeld de heerlijke Indische Masala Chai.

earl-grey-numi
T-team-tip: Numi – Aged Earl Grey (theezakjes): Een ‘Premium Assam’ met de schil van Italiaanse Bergamot (er zijn geen aroma’s gebruikt). Krachtig, klassiek, stijlvol. De hoofdrolspeler op een mooie theetafel. Te koop in elke goede biowinkel.

Simon Levelt – Assam goudbladzomerpluk: “Zorgvuldig geplukte en gerolde blaadjes uit de second flush met veel tip en een gouden glans. Volle thee met veel geur en een mooie donkere koperkleur in de kop”.

De Bora bora van Bodum, dubbelwandig, gemaakt van borocilicate glas. Dit glas is bestendig tegen hitte en de zuren van theebladeren. De theepot heeft een theepers: u doet de losse theebladeren in het reservoir in het midden van de kan, water opschenken, laten trekken. Heeft de thee voldoende getrokken, dan schuift u de pers (het zwarte bolletje op het deksel) naar beneden, in het onderste gedeelte kan geen water bij, dus de thee trekt niet verder. Is de thee op, schuif de pers omhoog en giet opnieuw water op.

bora-bora van Bodum
Bora bora van Bodum.

Bereiding: assam, losse thee: water laten koken, net even onder kook opgieten. Infusie 4-5 minuten, 1.5 – 2 theelepels of 2 gram thee per kopje. Theepot: nog eens enkele min laten staan (onder theemuts of thermos). Als het kraanwater veel kalk bevat of een bepaalde smaak heeft, kunt u een kalkfilter of mineraalarm bronwater gebruiken. Een schone, aanslagvrije theepot gebruiken. U kunt uw theepot makkelijk ontdoen van alle aanslag met soda en kokend water. Kopje of theepot voorverwarmen door even te spoelen met wat kokend water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *